Categories
Tack & Förlåt

Årskrönika

Lästid: 4 minuter

Det är den tiden på året, vi finslipar våra nyårslöften, tar del av berättelser om årets största händelser. Vi skålar för ännu ett år som lagts bakom oss, för en bättre framtid, fylld med lycka. Vi förbereder oss för att varsamt lägga 2019 i brännbart på återvinningscentralen. Att se 2020 utskrivet så här, känns som taget ur en sci-fi roman, som beskriver hur samhället raseras i framtiden. Enda problemet med det är förstås att framtiden är nu och vi befinner oss mitt i skiten.

Politik

Att se över politiken från det gångna året är av yttersta vikt i en årskrönika.

Det är förstås inget roligt att skriva om när det kommer till politiken, men det var väl ingen som förväntade sig det heller.

Vår statsminister visar sin oförmåga att hantera frågor om det ökade våldet och kriminaliteten. Vi har en inrikesminister som följer med polisen ut på lite modern jakt efter dyra jackor och sedan känner att det kan vara lämpligt att lägga upp en bild på instagram, på bytet och leende poliser.

Det kanske värsta som hänt inom den svenska politiken, måste väl vara det definitiva beviset på den kåthet efter makt som råder. Det finns förstås de människor i det här landet, som faktiskt tror på något av det som våra politiker säger, det är väl i grunden fint, men naivt. Att politiker fullständigt skiter i allt som de tidigare lovat, när de känner doften av den ljuva makten, visade väl ändå moderaternas Ulf Kristersson.

Frågan är om Greta Thunberg gjort mer för klimatet i år än miljöpartiet gjort under partiets livstid. Jag vet inte, men det känns lockande att tänka sig att så är fallet. Många kan lära sig mycket av Greta och ta det med sig in i det nya året.

Brinner du för något så var inte rädd för att gå all in och skit fullständigt i vad andra tycker.

Sport

Sport har en given plats i en årskrönika

Jag kan inte påstå att jag är något vidare intresserad av sportens värld. Kanske är jag lite cynisk, men det känns som att sport till stor del handlar om pengar eller dopning.

Jag har ett svagt minne av att det gick bra för Sverige i curling. Medaljer delades ut till tappra svenskar. Det är väl roligt.

Vi fick också ett brons i fotboll under VM i Frankrike. Jag skall ärligt säga att mitt intresse för fotboll, sakta men säkert dalat under de senaste åren. På slutet, så hade jag väldigt svårt att se en hel match. Tenderade att däcka innan 37e och vakna upp i 85e, innan jag gav upp helt. Trots detta så är det grymt att vi har ett svenskt landslag som kan prestera.

Nöje

Om det är något som intresserar mig mindre än sport, så är det nog galenskapen som utspelar sig i nöjesvärlden.

Vi kan väl bara slå fast att under året så har kändisarna i Sverige, blivit tillsammans, uppträtt olämpligt på något sätt, gift och skilt sig, samt skaffat ett och annat barn. Så önskar vi dem lycka till i fortsättningen.

Tallest man on earth’s framträdande i programmet Luuk & Hallberg, i kombination med Andra åket på Svt Play och Jonatan Unge i På spåret, gör att pengarna för TV-licensen nästan känns vettig.

Värt att nämna Succession säsong 2 som den bästa serien. En vacker berättelse om en dysfunktionell familj och deras familjeföretag.

Vården

Vårdkriserna har avlöst varandra. Hårdare krav på besparingar, som leder till en vård som mer och mer förfaller. Ingen kan väl med gott samvete, säga åt en annan människa att de bör satsa på att jobba inom vården. De som styr, bryr sig i slutändan inte. Det är förstås ledsamt, men också sanningen som vi måste förhålla oss till.

Hjälplinjen läggs ned vid årsskiftet. Ett mycket konstigt beslut kan tyckas om man tittar på siffrorna. De tar årligen emot 30000 samtal, har kapacitet att besvara 12-14000 av dem. Man kan tycka att de istället bör utöka insatsen. Men detta går förstås i linje med att göra besparingar överallt. Man menar att hjälplinjen istället ska ingå i den ordinarie vårdprocessen. Känns inte som ett vettigt beslut.

Möjligheten till anonymitet som hjälplinjen erbjuder, som säkerligen är otroligt viktigt för att fler ska våga höra av sig, kommer knappast fungera likadant när den ska integreras i regionerna. Detta gör det bara än mer viktigt att stödja organisationer som Mind!

Till sist

Det är mycket som är fel i samhället. Början på ett nytt år ger oss ett naturligt avbrott. En möjlighet att stanna upp och reflektera över vad som är viktigt och i slutändan göra saker lite annorlunda när det nya årets vardag börjar rulla igen.

Därför vill jag höja ett glas för möjligheten att 2020 blir det år då vi bryr oss än mer om varandra. Detta kan bli året då vi vågar öppna upp och på riktigt samtala med varandra om svåra ämnen som påverkar så många människor. Detta kan bli året som jag och du tar en mer aktiv roll i att krossa den stigmatisering och skam som råder kring något som många i vårat samhälle påverkas av, den psykiska ohälsan.

Vill du hjälpa till? Ge Psykiskt.se ditt stöd på Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *